Op (fiets)vakantie met een elektrische fiets

Heeft u er wel eens over nagedacht om op vakantie te gaan met een elektrische fiets? Door te kiezen voor een elektrische fiets is het mogelijk om met een minder goede conditie te genieten van een fietsvakantie. In dit artikel proberen wij u wegwijs te maken in de vele informatie die te vinden is over een elektrische fiets.

Voordelen elektrische fiets

Er zijn verschillende voordelen wanneer u op vakantie gaat met een elektrische fiets. De grootste voordelen zijn:

  • Geen last meer van hoogteverschillen. U komt gemakkelijk de bergen en heuvels op.
  • U heeft geen last meer van tegenwind. U fietst altijd alsof u de wind mee heeft.
  • Besparing van uw energie, hierdoor heeft u naast het fietsen energie voor andere activiteiten.

Verschillende soorten elektrische fietsen

Wanneer u op zoek bent naar een elektrische fiets kunt u kiezen uit verschillende soorten en modellen. Wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat en grotere afstanden gaat fietsen, is het van groot belang dat u hier een passende elektrische fiets bij heeft.

Allereerst kunt u kiezen tussen fietsen die alleen ondersteuning geven wanneer u ook zelf fietst en fietsen die ook ondersteuning kunnen geven zonder dat u zelf fietst. Met deze laatste elektrische fiets kunt u de mate waarin u ondersteund wordt bij het trappen zelf bepalen. Bij de eerste optie wordt de ondersteuning geregeld door een sensor.

Voor een relaxte fietsvakantie kunt u het beste kiezen voor een fiets met een hoog comfort. Wanneer u daarentegen van plan bent om op veel verschillende terreinen te fietsen kunt u het beste kiezen voor een elektrische sportfiets.

Tip: bij de meeste winkels waar ze elektrische fietsen verkopen kunt u een proefrit maken. Hierdoor kunt u zelf ervaren welke elektrische fiets het beste bij u past.

Accu

De accu van een elektrische fiets gaat gemiddeld 40-60 kilometer mee. Dit is echter afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • Welke accu u heeft. Hoe hoger het aantal Wattuur, is hoe langer de accu mee kan;
  • Hoe vaak u uw accu gebruikt;
  • Op welke stand u uw accu gebruikt;
  • Hoeveel opladingen uw accu heeft gehad. Wanneer u uw accu vaak heeft opgeladen gaat de kwaliteit naar beneden;
  • Of uw accu goed is bewaard en niet bij te koude temperaturen stil heeft gestaan.
  • De accu’s van elektrische fietsen worden steeds verbeterd en gaan steeds langer mee.

Oplaadpunten

Wanneer u op vakantie gaat met een elektrische fiets dient u erop letten dat u op tijd de accu van een elektrische fiets oplaadt. Wanneer u een elektrische fiets niet oplaadt kunt u wel nog gewoon doorfietsen, maar dan zonder de extra trapondersteuning van de accu.

De laatste jaren zijn er veel oplaadpunten voor elektrische fietsen bijgekomen. Daarnaast zijn er ook op veel verschillende overnachtingsplaatsen oplaadpunten gekomen. Waar deze punten zich bevinden, kunt u gemakkelijk online bekijken. Daarnaast zijn er ook speciale fietsvakanties georganiseerd en uitgezet voor met een elektrische fiets. Deze routes gaan langs overnachtingsplaatsen waar geschikte oplaadpunten zijn voor elektrische fietsen.

Onderhoud elektrische fiets

Voordat u op vakantie gaat met een elektrische fiets, wilt u er wel zeker van zijn dat deze goed in orde is. Wanneer u een elektrische fiets heeft kunt u het beste naar een fietsspecialist gaan en uw elektrische fiets hier laten controleren. Hierna kunt u zonder zorgen met uw elektrische fiets op vakantie. Om zo weinig mogelijk slijtage te hebben aan uw elektrische fiets is onderhoud belangrijk. Dit onderhoud verschilt niet veel van de fiets zonder accu en neemt niet veel tijd in beslag.

Pech

Wanneer u tijdens uw fietsvakantie te maken krijgt met pech kunt u terecht bij lokale fietsenmakers. In de meeste dorpen en steden zijn verschillende fietsenwinkels en/of fietsenmakers te vinden. Deze winkels of fietsenmakers hebben tegenwoordig bijna allemaal verstand van elektrische fietsen. Daarnaast zijn veel problemen hetzelfde op te lossen als bij een fiets zonder accu.