Wat is de levensduur van de batterij van mijn elektrische fiets?

ebike opladenBijna alle batterijen kunnen uit de fiets genomen worden en zodoende thuis in de schuur of kamer opgeladen worden. Een batterij mag niet bloot gesteld worden aan kou of warmte. Als het koud is in de schuur (onder de 10 graden) dan kan de batterij het best apart bewaard worden ergens anders in huis waar het warmer is. Als men de fiets langere tijd niet gebruikt is het goed om af en toe de batterij op laden; dit komt de levensduur ten goede. Een batterij verslijt ook al wordt hij niet gebruikt. Dit is belangrijk om te weten als men een tweedehands elektrische fiets over kan nemen die altijd netjes is opgeborgen. In dat geval zou men naar een fietsenwinkel moeten gaan om daar te vragen of ze de batterij van de tweedehandsfiets willen testen. Een nieuwe batterij is niet goedkoop en kost honderden euro’s.

Hoe lang duurt het opladen.

De snelheid van het opladen hangt af van het model batterij en de oplader. Hoe meer Wattuur in de batterij; hoe groter de actieradius is van de elektrische fiets. Een gewone batterij is in 5 uur tijd opgeladen terwijl een grote batterij er 11 uur over doet om volledig opgeladen te worden. Met een snel lader kan de oplaadtijd met meer dan 50% verkort worden. Wel wordt geadviseerd om snel laders niet te vaak gebruiken aangezien ze de levensduur van de batterij verminderen.

De meeste accu’s op een elektrische fiets zitten onder de bagagedrager.

Voordeel is dat ze gemakkelijk te wisselen zijn, met een paar fietstassen erop is de accu redelijk uit het zicht onttrokken. Er zijn ook modellen die de accu in het frame hebben. Het ziet er fraai uit; de accu is niet duidelijk in het zicht en bovendien verbetert het de stabiliteit van de fiets. Nog fraaier is als de accu in de kettingkast is verwerkt waardoor deze bijna niet meer zichtbaar is. Een mooi voorbeeld van zo’n fiets is de Sparta E-motion X3. Accu’s zijn beveiligd tegen diefstal doordat ze met een slot vastzitten aan het frame.

Oplaadpunten.

Overal in België zijn publieke oplaadpunten te vinden. Vaak is dit bij een restaurant/café zodat men gelijk wat kan uitrusten en drinken. Op de site van oplaadpunten wordt een goed overzicht gegeven van oplaadpunten voor de elektrische fiets, auto en scooter.