Waar moet je op letten als je een fietsstoeltje wil kopen voor je kind?

fietszitje

Een fietsstoeltje kopen is een belangrijk onderdeel van het veilig fietsen met je kind en er is natuurlijk niks leuker dan lekker met je kind een stukje te gaan fietsen. Het kan zelf zo zijn dat je geen andere optie hebt dan te gaan fietsen met je kind.

 • Vanaf wanneer mag je een kind in een fietszitje zetten?
 • Waar moet een kinderzitje aan voldoen?
 • Kies je voor een kinderzitje voorop? Of juist achterop?

Lees snel verder en krijg antwoord op deze vragen en meer zodat je veilig met je kind kan gaan fietsen.

Wanneer mag een kind in een fietsstoeltje?

Er staat niet een exacte leeftijd voor wanneer je kind in een kinderzitje kan en mee mag fietsen maar het kind moet zelfstandig kunnen zitten en daarbij zijn/haar hoofdje goed stabiel houden. Tijdens het fietsen kunnen er nogal wat hobbels en kuilen in de weg zitten en het is niet de bedoeling dat het hoofdje als een hoedenplank poppetje heen en weer schud dit is zeker niet veilig voor je kindje, dus je kindje mag pas het fietsstoeltje in zodra hij/zij stabiel kan zitten.

Waar moet een kinderzitje aan voldoen?

Het mag duidelijk zijn dat een fietszitje aan bepaalde eisen moet voldoen, maar het moet ook vanzelfsprekend zijn dat je een kind niet met alleen een rugsteuntje op je bagagedrager meeneemt. Het is zelfs bij wet verplicht dat je kind alleen in een fietsstoeltje mag die volledige ondersteuning bied aan rug en voeten.

Is het voor- of achterop beter?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren.Een kind mag alleen voorop vervoert worden zolang hij/zij niet meer dan 15 kg weegt dit zal als het goed is ook altijd op het fietsstoeltje staan. Dit omdat het stuur nou eenmaal niet gemaakt is om veel gewicht te dragen. Achterop mogen kinderen tot 25 kg vervoerd worden. Een andere factor is, wil je jou kind in de gaten kunnen houden? Als je kind achterop zit heb je veel minder contact en zie je niet wat er gebeurt.

Kies je voor een fietsstoeltje voorop?

Denk dan ook aan een windscherm. Jij bent druk aan het trappen waardoor je warm blijft maar je kind zit stil en zal dus veel sneller afkoelen.

Kies je voor een fietsstoeltje achterop?

Zorg dan dat eventuele vering van je zadel afgeschermd is zodat je kind niet zijn/haar vingertjes ertussen kan steken. En zorg er voor dat er geen voetjes tussen de spaken kunnen komen. (helaas is dit nog steeds een veel voorkomende ongeluk met kinderen op de fiets)

Tips om mee te nemen bij het kopen en bevestigen van een fietszitje:

 • Kies alleen voor een kinderzitje met een TNO keurmerk
  TNO is een instantie die de stoeltjes controleert en bepaald of ze voldoen aan de Europese eisen. Als dit het geval is krijgen ze de norm EN 14344, deze kun je vinden aan de achterzijde.Wat zijn dan de eisen waar een stoeltje aan moet voldoen?Er moeten voetensteuntjes op zitten waarin je de voetjes vast kunt zetten met riempjes en er moet een spaakafscherming zijn.
  Het stoeltje moet een driepuntsgordel hebben die te verstellen is.
  Er mogen geen scherpe randjes aan het stoeltje zitten.
  De rugleuning voor een stoeltje die voorop de fiets gaat moet minimaal 16 cm zijn maar ook weer niet te hoog. Het mag niet zo zijn dat je zicht belemmerd wordt. Achterop moet de rugleuning minimaal 38,5 cm zijn.
  De armleuningen moeten 10 cm hoog zijn.
  Om je kind comfortabel te laten zitten moet het zit gedeelte zacht zijn.
 • Let er op dat je kindje niet op of tegen materiaal zit dat door de zon er heet kan worden of door de kou juist erg koud.
 • Zorg ervoor dat je kind niet met zijn/haar vingers of voetjes klem kan komen te zitten op de fiets. Denk aan de zadelvering, spaken en dergelijke.
 • Kies je voor een fietsstoeltje voorop denk dan ook aan een windscherm.
 • Geef je kind een helmpje op. Zorg er wel voor dat deze helm nieuw is en nog nooit hard gevallen is.
 • Laat nooit je kind in het kinderzitje zitten als u de fiets neerzet en onbeheerd achter laat.
 • Een veilige manier om je kind in een fietsstoeltje te zetten is met behulp van een dubbele standaard. Deze geeft je wat meer stabiliteit en vrijheid om je kind goed in het zitje te zetten.

Het belangrijkste van het fietsen met je kind is veiligheid, zorg er daarom altijd voor dat je op een stevige fiets fietst met een veilig fietszitje.