Welk fietsgereedschap kun je beter altijd bij je hebben?

lekke band

Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Tijdens een mooie fietstocht krijg je ineens pech, denk aan onder andere een lekke band, een kapotte spaak of gebroken ketting of je staat op het punt om je elektrische fiets uit de schuur te halen en dan valt het je ineens op dat er toch iets scherps in je band terecht is gekomen van de laatste keer.

Hoe dan ook, op een gegeven moment krijg je te maken met reparaties en mankementen. Voor sommige reparaties hoef je niet direct naar een fietsenmaker te gaan maar die kun je prima zelf uitvoeren. Je fietsband plakken of je ketting reinigen of repareren is zo gepiept, mits je het juiste fietsgereedschap bij de hand hebt en in dit artikel vind je welk fietsgereedschap je het beste bij je kan hebben voor de snelle reparaties.

Welk fietsgereedschap heb ik onderweg nodig?

Afhankelijk van de fietstocht die je gaat maken zul je moeten bepalen wat voor fietsgereedschap je nodig zult hebben. Ga je op fietsvakantie in de bergen is de kans groter dat je een defect zult hebben aan je fiets dan wanneer je alleen maar naar de slagerij gaat.

Het meest voorkomende probleem tijdens het fietsen is een lekke band.

Een lekke band kun je elk moment krijgen, of je nou op een harde of onverharde weg fietst. Het belangrijkste fietsgereedschap wat je dus altijd bij je moet hebben als je gaat fietsen is een bandenplak setje, En met het kleine reparatiesetje van Thumbs up waar alles in zit wat je nodig hebt om je band te plakken.(op een bakje water na). En het kleine setje van Thumbs up neemt nauwelijks gewicht in beslag maar toch heeft u alles bij de hand als u met de fiets bent gestrand. Het doosje bevat zes plakpleisters van verschillende grootten, een rasp, solutie en twee bandenlichters van nylon, naast een mini-handleiding. De pleister knippen hoeft niet vanwege de diverse maten, de band droog schuren is met de rasp zo gebeurd, de bandenlichters zijn sterk en voldoende flexibel en de lijm zit in een ouderwets maar praktisch tubetje.

Tip: deze fietsband reparatieset is uiteraard moeiteloos in de zak te steken of in de fietstas te stoppen, maar met een zadeltasje – de aangewezen opbergplek voor dit soort dingetjes – hoeft u nooit te zoeken en grijpt u nooit mis.

Weet je niet precies hoe je een band moet plakken of vindt je een fietsband plakken lastig, check dan de video hier onder!

Een ander veel voorkomend probleem is een gebroken ketting.

Weet je niet zeker hoe je een fietsketting uit elkaar haalt en weer in elkaar zet? Het enige fietsgereedschap dat je nodig hebt om een kapotte of gebroken ketting te repareren is een ketting pons of tang om de schakelaar los te halen en nieuwe kettingschakelaars die de oude vervangen.

Er is ook een fietsgereedschap op de markt die allerlei gereedschappen in èèn is, dit wordt een multi-tool genoemd. Met de juiste multi-tool heb je verder weinig tot geen ander fietsgereedschap nodig onderweg. Een hele goed multi-tool voor een leuke prijs is de 20 delige Topeak mini pro met dit top gereedschap krijg je een Ketting pons, bandenlifter, 2 torx sleutels, 9 inbussleutels, 4 spaaksleutels, kettinghaak, platte en kruiskop schroevendraaier.

En dat allemaal in een handige tool.

Mocht je toch kiezen om bepaalde gereedschappen los te kopen, hoe ga je die dan allemaal meenemen op de fiets? Hiervoor zijn speciale zadeltasjes gemaakt. Deze neem je heel simpel mee onder je zadel. Zo heb je altijd het juiste fietsgereedschap bij de hand. Enkele andere dingen die niet mogen ontbreken in je zadeltasje zijn (duck)tape en tie-warps. Ga je lange toertochten of bergtochten maken met je e-bike denk dan ook aan extra spaken. Het juiste fietsgereedschap dat je bij de hand moet hebben zul je van te voren moeten afstellen op je fietsdoel. Nogmaals het heeft geen zin om een reserve ketting mee te nemen als je boodschappen gaat doen, maar met alleen een bandenplaksetje redt je het vaak ook niet in de bergen.