Tips voor het afsluiten van een fietsverzekering

België en Nederland zijn de fietslanden bij uitstek. In geen andere landen in de wereld verplaatsen zoveel mensen zich per fiets als in België en Nederland, echter is het afsluiten van een elektrische fietsverzekering niet wettelijk verplicht. Jaarlijks wordt 5% van alle fietsen gestolen waardoor fietsdiefstal een groot probleem is. Hierdoor is het verstandig bij het kopen van een nieuwe e-bike een elektrische fietsverzekering af te sluiten.

Wat kost een elektrische fietsverzekering?

De kosten voor een verzekering zijn van een aantal aspecten afhankelijk. Natuurlijk heeft het type verzekering voor elektrische fietsen (beperkt casco of volledig casco) hier een groot aandeel in. Naast het type elektrische fietsverzekering hebben woonplaats, nieuwwaarde van de fiets, hoogte van het eigen risico en de eventuele aanwezigheid van een anti diefstal chip invloed op de kosten van een fietsverzekering. Wanneer uw fiets van een anti diefstal chip is voorzien krijgt u bij vrijwel alle verzekeringen voor elektrische fietsen tussen de 10 en 15% korting op de kosten van deze ietsverzekering.

Voor diefstal

verzekering voor elektrische fiets

U heeft de keuze uit een elektrische fietsverzekering voor diefstal of een elektrische fietsverzekering voor diefstal en beschadiging. Een elektrische fietsverzekering voor diefstal kan meestal voor 1 of 3 jaar worden afgesloten. Een verzekering voor elektrische fietsen voor diefstal zorgt ervoor dat u de aanschafwaarde van uw fiets vergoed krijgt wanneer deze word gestolen. Het wordt aangeraden om bij de aanschaf van een nieuwe fiets in ieder geval een verzekering voor diefstal af te sluiten.

Voor diefstal en schade

Een fietsverzekering voor diefstal en schade is meestal voor 3 of 5 jaar af te sluiten. Wanneer u deze verzekering afsluit bent u naast diefstal ook voor schade aan uw fiets verzekert. Schade aan uw fiets kan ontstaan door een aanrijding of vandalisme. Heeft u de verzekering voor elektrische fietsen met een looptijd van 3 jaar afgesloten dan krijgt u bij beschadiging van uw fiets de kosten voor reparatie vergoed. Is uw fiets niet meer te herstellen dan krijgt u de aanschafwaarde van uw fiets uitgekeerd. De fietsverzekering met een looptijd van 5 jaar is de eerste 3 jaar geheel gelijkwaardig aan de verzekering met een looptijd van 3 jaar. Het verschil tussen beide verzekeringen zit hem in de vergoeding in het vierde en vijfde jaar van de verzekering. Wanneer u fiets is gestolen of onherstelbaar beschadigd is geraakt krijgt u het vierde jaar 75% en het vijfde jaar 50% van de aanschafwaarde van uw fiets vergoed.

Waarom nu een elektrische fietsverzekering

Wanneer u een verzekering wil afsluiten doet u er goed aan om vooraf de polisvoorwaarden door te nemen zodat het u duidelijk is waar u wel en niet tegen verzekert bent. Wanneer u een elektrische fietsverzekering wilt afsluiten bent u verplicht uw fiets te voorzien van een ART goedgekeurd veiligheidsslot. Het is eenvoudig om fietsaccessoires in uw verzekering mee te nemen, bedenk goed of uw deze accessoires wilt meeverzekeren.