Vlamingen schakelden massaal over naar de elektrische fiets

De verkoop van elektrische fietsen kent een onwaarschijnlijke boom in Vlaanderen. In 2009 hebben er meer dan 60.000 e-bikes de weg naar het fietspad gevonden. Volgens Frank De Caluwé verkochten wij nul fietsen in 2002. Sindsdien zijn het er al meer dan 21.000, zegt de CEO van WattWorld, een Belgische fabrikant van elektrische fietsen. WattWorld is gevestigd in Temse en heeft zich in 2002 op de markt van de elektrische fietsen gestort, het ziet nu zijn omzet jaar na jaar bijna verdubbelen. Om aan de grote vraag te voldoen, heeft stichter Frank De Caluwé in China een fabriek geopend, met 100 arbeiders.

E-fietsen een miljarden business

elektrische fiets met hulpmotorDe steeds groeiende populariteit van elektrische fietsen schudt de Europese fietsen industrie eindelijk wakker. Terwijl Duitsland nog veruit de grootste fietsnatie in Europa is, wordt het momenteel in aantal in termen van verkoop van e-fietsen overtroffen door de Benelux. Het reusachtige verschil in tarifering tussen een gewone fiets en een e-fiets is de reden achter deze verandering. De e-fiets verkoop marcheert in vele Europese landen. Dit wordt door statistieken vermeld die in de Rapporten van de Markt van Fiets Europa worden gepubliceerd. Aangezien de tendens snel verbetert veranderen de e-fietsen de fietsindustrie in grote miljard zaken.

De rapporten Nederlandse van het statistiekenagentschap (CBS) die de fietsen vorig jaar in Europa indienden taxeerden € 1.9 miljard, waarvan 30% uit Nederland kwam. Tweede in het rangschikken is Duitsland met € 340 miljard (18% van de totale markt) en ten derde is Frankrijk met € 170 miljard (8% van de totale markt). In 2008 wordt de totale Nederlandse output van de fietsproductie getaxeerd bij € 577 miljoen, een stijging van 20% met betrekking tot 2007. Het Nederland is deze belangrijke positie verschuldigd tot een hoge gemiddelde waarde per eenheid. Dit bedrag werd opgevoerd in het verleden de jaren door de toenemende populariteit van e-fietsen. wegens de geavanceerde technologie is de gemiddelde waarde van een e-fiets ver boven dat van een standaardfiets. Vorig jaar kochten de Nederlanders zowat 125.000 e-fietsen. Dat is ongeveer 10% van de markt in volume. Men verwacht dat dit zal toenemen tot 25-30% in vijf jaar tijd.