Elektrische fiets kopen checklist

Voor vele mensen is het aanschaffen van een elektrische fiets het doel om te kunnen blijven fietsen, of om grotere afstanden af te leggen of gewoon puur voor het gebruiks-gemak. De elektrische fiets is dan ook een mooi alternatief om naar uw werk te fietsen, lekker te bewegen en te ontspannen. De verschillende merken en modellen elektrische fietsen hebben ieder hun eigenschappen, met voor en nadelen. Ook is er een prijsverschil: dit gaat van een kleine 800 euro tot meer dan 3.000 euro. Dat verschil zit hem dikwijls in de accu en de accessoires. Leuke extra’s zijn elektrische fietsen met gps.

Elektrische fiets kopen: waar moet u op letten?

elektrische stadsfietsTrapondersteuning
Elektrische fietsen zijn fietsen met een elektrische motor verwerkt in het voor of achterwiel. Deze ondersteuning biedt trapondersteuning tot maximaal 25km/u waarvan de kracht door u kan geregeld worden. Probeer uit te vissen of de besturing van de trapondersteuning aansluit bij wat uw voorkeur geniet: een knop of een gashendel? Let ook op wanneer de trapondersteuning in werking gaat: is dit onmiddellijk of pas als u een paar trappen op de pedalen heeft gemaakt?

Frame, framemaat en zadel
Net zo als bij een normale fiets is het type frame bepalend voor zithouding en comfort. De framemaat is de lengte van de zitbuis op een fiets en moet passen bij uw eigen lengte. De materiaalkeuze van de fiets is ook van belang, en vergeet ook het comfort van het zadel niet!

Gewicht
Het gewicht speelt zeker een rol, als u geen afneembare accu heeft en de fiets naar binnen moet tillen. Een elektrische vouwfiets is daarom gemakkelijker mee te nemen en daarom een leuk alternatief voor vakanties waar u de fiets alleen wil gebruiken voor hele korte afstanden.

Algemeen

  • Maak altijd een proefritje en koop uw fiets bij een kwaliteits-rijwielhandel of dealer.
  • Een verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden omdat sommige aansprakelijkheidsverzekeringen schade toegebracht door een elektrische fiets niet dekken.
  • Kijk ook naar een eventuele bijkomende verzekering voor de batterij omdat het vervangen van een accu vrij prijzig is.
  • De snelheid die u op een elektrische fiets met hulp van de motor kunt halen is maximum 25 km per uur, dan is er geen trapondersteuning meer en fietst u gewoon door op eigen spierkracht.

De accu

De accu is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets. Daarom hier een aparte checklist:

Welk type accu:
De meeste fietsen hebben een  NiMH-accu ( Nikkel-metaalhydride) of een Li-ionbatterij.
Voordelen van de NiMH-accu: hoge vermogensopname, sterk en  betaalbaar.
Nadelen: gevoelig voor te lage en te hoge temperatuur verschillen. En best niet volledig laten ontladen.
Voordelen van de Li-ionbatterij: kan meer energie opslaan, is vrij licht van gewicht (ongeveer de helft lichter dan een NIMH-accu van dezelfde capaciteit), kan wel volledig ontladen worden.
Nadelen: een stuk duurder dan NIMH, hij kan tussen 500 en 750 keer opgeladen worden met een levensduur van bijnar 3 jaar.

De nieuwste technologie is een verbeterde variant van de Lithium-ion-technologie genaamd de LiFePo4, Deze batterij kan zonder problemen meer dan 1.500 maal herladen worden, is zeer robuust en heeft een levensduur van meer dan 10 jaar en is dé technologie van de toekomst, maar momenteel is de LiFePo4 nog erg duur en daardoor slechts beschikbaar op de betere elektrische fietsen.

Demontabel en snel oplaadbaar
Is de accu eenvoudig van de fiets te halen? Een niet-demonteerbare accu kan problemen opleveren omdat u dan de hele e-bike bij een stopcontact moet zien te krijgen.

Is de accu ook gemakkelijk oplaadbaar? Wat is de oplaadtijd van de batterij? Moet deze een nacht aan de stroom , dan kan het erg vervelend zijn als hij tussendoor ergens leeg raakt. Schaf daarom eventueel een tweede accu aan.

Actieradius
Afhankelijk van het type fiets en het gebruik heeft u een actieradius van 30 tot 130 km. De actieradius wordt beïnvloed door ondermeer de snelheid waarmee u fietst, de mate van trapondersteuning, de bandenspanning, buitentemperatuur en de conditie van de batterij.

U eigen fiets ombouwen
Heeft u een hele goede fiets en wilt u toch trapondersteuning dan is het mogelijk om deze om te bouwen. Vraag advies bij een rijwielhandel of dealer.